Ο Τομέας

Πρόγραμμα Κατεύθυνσης Αισθητικής & Κοσμητολογίας

Τα γνωστικά πεδία της Δερματοαισθητικής πολύ συνοπτικά είναι τα ακόλουθα:

  1. Η αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (όπως ακμή, γήρανση-φωτογήρανση, παχυσαρκία, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα) από Αισθητικούς με αισθητικές πράξεις σύννομες με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
  2. Η μη ενέσιμη μεσοθεραπεία, η φωτοανάπλαση και η εξελιγμένη αισθητική ηλεκτροθεραπεία προσώπου αποτελούν νέα πεδία της Δερματοαισθητικής
  3. H εξέλιξη της θαλασσοθεραπείας και η ανάπτυξη των κέντρων ιαματισμού (spa therapy) καθώς και του ιαματικού τουρισμού έχουν διευρύνει σημαντικά το γνωστικό αντικείμενο που υποστηρίζεται από τον Τομέα μας.
  4. Η απομάκρυνση της τριχοφυΐας με σύγχρονες μεθόδους, όπως βιοχημικές μέθοδοι, ηλεκτρικές μέθοδοι, και laser, αποτελούν επίσης γνωστικό αντικείμενο της Δερματοαισθητικής και κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα των αποφοίτων μας.
  5. H διορθωτική ψιμυθίωση διαρκείας είναι επίσης ένα νέο πεδίο της Δερματοαισθητικής και Δερματοκοσμητολογίας.
  6. Η συνεπικούρηση ομάδων που αποτελούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες υγείας όπως Ιατρούς Ογκολόγους, Ιατρούς Ακτινοθεραπευτές, Πλαστικούς Χειρουργούς, Δερματολόγους, Νοσηλευτές, Ψυχολόγους, Φυσικοθεραπευτές, Αισθητικούς και Κοσμητολόγους για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών στο δέρμα από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία στους ογκολογικούς ασθενείς αποτελεί ένα ακόμη νέο γνωστικό πεδίο του Τομέα μας.
  7. Η εξέλιξη της Αισθητικής Δερματολογίας φέρει συχνά αντιμέτωπους τους Αισθητικούς με  ανθρώπους που έχουν ακολουθήσει ιατρικές αισθητικές παρεμβάσεις  για τη βελτίωση της εμφάνισης τους ή την αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων. Η καλή γνώση της Δερματολογίας είναι απαραίτητη για τον Αισθητικό και Κοσμητολόγο, ώστε να μπορέσει να εκτελέσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αισθητικές πράξεις σύννομες με τα επαγγελματικά δικαιώματά του,  σε ανθρώπους που έχουν ακολουθήσει και ιατρικές αισθητικές παρεμβάσεις.

 

Τα γνωστικά πεδία της Δερματοκοσμητολογίας πολύ συνοπτικά είναι τα ακόλουθα:

  1. Έρευνα και Ανάπτυξη νέων καλλυντικών προϊόντων.
  2. Mελέτη των μηχανισμών δράσης βιοδραστικών ουσιών που ενσωματώνονται στα καλλυντικά.
  3. Παραγωγή καλλυντικών προϊόντων σε βιομηχανική κλίμακα
  4. Ποιοτικός έλεγχος (φυσικοχημικές μέθοδοι, μέθοδοι ενόργανης ανάλυσης, μικροβιολογικός έλεγχος, έλεγχοι σταθερότητας), των πρώτων υλών, του  τελικού προϊόντος και των υλικών συσκευασίας.
  5. Αποτελεσματικότητα των παραγόμενων προϊόντων-Απόδειξη ισχυρισμών δράσης των καλλυντικών προϊόντων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
  6. Πρόσφατα, σύμφωνα με την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας (7η, τροποποίηση, Υπ. Απόφαση 352/2009) προς τις κοινοτικές οδηγίες στον Τομέα καλλυντικών (Οδηγία 2004-94-ΕΚ της 15.9.2004), επιβάλλεται τεκμηρίωση της τοξικολογικής ασφάλειας των καλλυντικών. Έτσι η τοξικολογία με εξειδίκευση στην Κοσμητολογία, έχει καταστεί ένας ακόμη σημαντικός τομέας.
  7. Επίσης η ενσωμάτωση φυτικών συστατικών σε καλλυντικά προϊόντα είναι μια νέα ισχυρή τάση της σύγχρονης Κοσμητολογίας-Φυτοκοσμητολογίας και αποτελεί ένα από τα αντικείμενα πολλών βιομηχανιών καλλυντικών της χώρας μας, η οποία διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα.
  8. Η επίδραση της παραγωγής και χρήσης καλλυντικών προϊόντων στο περιβάλλον αποτελεί ένα επιπλέον νέο πεδίο της Δερματοκοσμητολογίας καθώς και η λήψη βιοδραστικών ουσιών και πρώτων υλών από ανανενώσιμες πηγές (πράσινη χημεία, βιοτεχνολογία).
  9. Η ανάπτυξη των δερμοκαλλυντικών– «φαρμακοκαλλυντικών» αποτελεί επίσης μια νέα επέκταση της Δερματοκοσμητολογίας. Τα καλλυντικά που συνδυάζουν μια τοπική καλλυντική ιδιότητα με μια δερματολογική δράση, δρουν τοπικά στο δέρμα, επικουρικά σε μία φαρμακευτική αγωγή και περιέχουν δραστικές ουσίες, οι οποίες πιθανόν συνδυαστικά με μία αγωγή να τροποποιούν τις βιοχημικές διαδικασίες του δέρματος με κύριο σκοπό τη βελτίωση ή συντήρηση των κλινικών σημείων μιας κατάστασης, που μπορεί να θεωρηθεί ως «πάθηση-μη πάθηση» αποδίδονται με τον όρο «δερμοκαλλυντικά» ή «Cosmeceuticals». Η νομοθετική ρύθμιση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που παράγονται στα εργοστάσια καλλυντικών μετά από έγκριση από τον ΕΟΦ,  αποτελεί ένα ακόμη υπό εξέλιξη πεδίο της Δερματοκοσμητολογίας.

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Σκοπός του προτεινόμενου προγράμματος σπουδών είναι η απόκτηση γνώσεων των φοιτητών στο γενικά αντικείμενα των Βιοϊατρικών Επιστημών όπως η Φυσιολογία, η Ανατομική, η Βιοχημεία, η Βιοστατιστική, η Νοσολογία κ.λπ. και στα παραδοσιακά αλλά και τα νέα γνωστικά πεδία της Δερματοαισθητικής και της Δερματοκοσμητολογίας με την εισαγωγή μαθημάτων σχετικά με τις νέες επιστημονικές εξελίξεις του γνωστικού αντικειμένου.

Η δομή του προγράμματος αποσκοπεί επίσης στην απόκτηση της ικανότητας από τους φοιτητές να κατανοήσουν και να διαχειριστούν μελλοντικές επιστημονικές εξελίξεις στην κατεύθυνση της Δερματοαισθητικής και Δερματοκοσμητολογίας αλλά και στο ευρύτερο πεδίο των Βιοϊατρικών Επιστημών.

Η οργάνωση του προγράμματος θέτει τις απαιτούμενες βάσεις, για όποιον το επιθυμεί, για περαιτέρω σπουδές και συμμετοχή σε ερευνητικές διαδικασίες.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το πρόγραμμα σπουδών προσφέρει 69 μαθήματα (συμπεριλαμβανομένων της Διπλωματικής εργασίας και της Πρακτικής άσκησης) εκ των οποίων ο φοιτητής για να καταστεί πτυχιούχος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα 47.

  • Τα Α και Β εξάμηνα περιλαμβάνουν  έξι (6) και επτά (7) Υποχρεωτικά/Γενικής Υποδομής μαθήματα, αντίστοιχα.
  • Το Γ εξάμηνο περιλαμβάνει τέσσερα (4) Υποχρεωτικά μαθήματα/Γενικής Υποδομής  και προσφέρονται δεκατρία (13) Επιλογής Υποχρεωτικά/Ειδικής Υποδομής, εκ των οποίων πρέπει να επιλεγούν τα τρία (3).

 

Το πρόγραμμα σπουδών των υπολοίπων πέντε (5) εξαμήνων περιλαμβάνει μαθήματα Ειδικότητας και μαθήματα Ειδικής Υποδομής (Υποχρεωτικά ή/και Επιλογής) για την κατεύθυνση Αισθητικής και Κοσμητολογίας.

  • Στα Δ και Ε εξάμηνα περιλαμβάνονται έξι (6) και πέντε (5) Υποχρεωτικά μαθήματα, αντίστοιχα.
  • Στο ΣΤ εξάμηνο περιλαμβάνονται τρία (3) Υποχρεωτικά μαθήματα, και προσφέρονται και τέσσερα (4) μαθήματα Επιλογής Υποχρεωτικά εκ των οποίων πρέπει να επιλεγούν τα δυο (2).
  • Στο Ζ εξάμηνο περιλαμβάνονται τέσσερα (4) Υποχρεωτικά μαθήματα και δυο (2) Επιλογής Υποχρεωτικά,  εκ των οποίων πρέπει να επιλεγεί το 1.
  • Στο Η εξάμηνο προσφέρονται δεκαπέντε (15) Επιλογής Υποχρεωτικά μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων της Διπλωματικής εργασίας και της Πρακτικής άσκησης. Δίνονται στο φοιτητή οι  δυνατότητες να επιλέξει:
      1. Διπλωματική εργασία, Πρακτική άσκηση και 2 μαθήματα Επιλογής Υποχρεωτικά μαθήματα ή
      2. Πρακτική άσκηση και 4 Επιλογής Υποχρεωτικά μαθήματα ή
      3. Διπλωματική εργασία και 4 Επιλογής Υποχρεωτικά μαθήματα ή
      4. 6 μαθήματα Επιλογής Υποχρεωτικά μαθήματα.
  1.  

 

 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

  1. Βachelor in Cosmetic Science, University of Sunderland
  2. Department of Toxicology, Dermato-Cosmetology and Pharmacognosy Vrije Universiteit, Brussel (4 years BS)
  3. Department of Pharmacy and Cosmetic Science, De Montfort University, England (4 years BS)
  4. University of Toledo, Toledo, OH, United States, S. in Pharmaceutical Sciences, Cosmetic Science & Formulation Design (4 years BS)
  5. Medical University of Bialystok, Faculty of Pharmacywith the Division of Laboratory Medicine, BS in Cosmetology
  6. Department of Food and Cosmetic Science, Tokyo University (4 years BS)
  7. Department of Cosmetic science, University of Taiwan (4 years BS)
  8. Department of Fragrance and Cosmetic Science, Kaohsiung Medical University (4 years BS)
  9. Mae Fah Luang University School of Cosmetic Science Chiang Rai, Thailand (4 years BS)
  10. Victoria University, Australia, BSc Dermal Sciences (4 years BS)

 

Tα  επαγγελματικά δικαιώματα του αποφοίτου της Κατεύθυνσης Αισθητικής και Κοσμητολογίας (όπως συνοψίζονται με βάση το Ν.Δ. 361/69, το Π.Δ. αριθμ.83 ΦΕΚ 37Α / 7-2-1989 άρθρο 1, και   την Εγκύκλιο 1517/19-4-2017, ΑΔΑ 7ΤΩΧ465ΦΥΟ-ΑΤΗ/ Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας) είναι τα εξής:

  1. Έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα*# να αναλαμβάνουν την ευθύνη της ίδρυσης, οργάνωσης και αυτοδύναμης λειτουργίας εργαστηρίου Αισθητικής και είναι σε θέση να παρέχουν με ασφάλεια τις υπηρεσίες τους που κατοχυρώνονται από τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα και εγκυκλίους. Εκτελούν αυτοδύναμα και με δική τους ευθύνη σύμφωνα με την νομοθεσία αισθητικές πράξεις όπως η εφαρμογή laser για την απομάκρυνση της τριχοφυΐας.
  2. Συνεργάζονται με δερματολογικές ή ενδοκρινολογικές κλινικές ή ιατρεία καθώς και με Πλαστικούς Χειρουργούς συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που άπτονται της ειδικότητας τους.
  3. Στελεχώνουν εργοστάσια παραγωγής καλλυντικών, συμμετέχοντας στην έρευνα,   την ανάπτυξη (Research and Development), στην παραγωγή, τον ποιοτικό έλεγχο, τη μελέτη της αποτελεσματικότητας  και  της  ασφάλειας  των καλλυντικών και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων όπως ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ 2017/745), που μπορούν να παραχθούν στα εργοστάσια καλλυντικών μετά από έγκριση από τον ΕΟΦ. Υποστηρίζουν νομοθετικά με την αρωγή και άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων ή και μόνοι τους τα τμήματα «Κανονιστικών Ρυθμίσεων» («Regulatory Affairs») σε Εταιρίες Ανάπτυξης και Παραγωγής καλλυντικών προϊόντων.
  4. Καλύπτουν κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που εμφανίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και αποδεδειγμένα καλύπτεται από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους.
  5. Εκπονούν μελέτες και συμμετέχουν σε ερευνητικές ομάδες.
  6. Απασχολούνται στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. 

 

* Τα ίδια δικαιώματα κατέχουν και οι απόφοιτοι του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

# Το επάγγελμα του Αισθητικού και Κοσμητολόγου είναι νομοθετικά ρυθμισμένο  και ορίζεται ως επάγγελμα Υγείας με το Ν.Δ. 361/69 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις 576/77 ΦΕΚ Α΄ 102   και το Π.Δ. 83/89. Η άσκηση επαγγέλματος Αισθητικού και Κοσμητολόγου εκδίδεται από τις Περιφερειακές Δ/νσεις Υγείας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Όσοι, σύμφωνα με το νόμο αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Αισθητικού και Κοσμητολόγου, μπορούν να αποκτήσουν και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίου Αισθητικής, με τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας που προβλέπονται από το νόμο.